Med
Med
Med by mal byť základom výživy každého človeka. Med má viacero pomenovaní – elixír života, hojivý zázrak, tekuté zlato. Svojimi liečivými účinkami je med známi už celé tisícročia. Med vďaka svoju prírodnému zloženiu radíme medzi superpotraviny.
Hlavné účinky medu
- má protizápalové a antibakteriálne účinky
- posilňuje imunitný systém
- používa sa pri liečbe vírusových ochorení
- pomáha pri prechladnutiach, chrípke, ochoreniach dýchacích ciest, zápaloch ústnej dutiny, pri aftoch
- má antioxidačné účinky a pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva
- pomáha pri žalúdočných vredoch, zápche, hnačke, pri chorobách pečene, žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástnika a hrubého čreva, podporuje trávenie
- zbavuje telo škodlivých látok a jedov
- má upokojujúce účinky, na zlepšenie kvality spánku aplikujte pred spaním
- zmierňuje migrény
- pomáha pri problémoch so srdcom
- používa sa na liečbu povrchový rán, popálenín, pôsobí dezinfekčne a urýchľuje hojenie
- čistí pleť najmä akné a je súčasťou kozmetických kúr na pleť a vlasy
- zjemňuje popukané pery
- záchrana v deň po opici – lyžicu medu zmiešame s čerstvou pomarančovou šťavou
Zloženie medu
- fruktóza, ovocný cukor: 35 – 40 %
- glukóza, hroznový cukor: 30 – 35 %
- voda: 10 – 15 %
- minerálne látky a stopové prvky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, jód, meď, zinok, železo
- vitamíny: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, K, E, P
- organické kyseliny: glukónová, citrónová, jablčná.
- ďalej: aminokyseliny, enzýmy, antioxidanty, aromatické látky, peľ.
Dávkovanie medu:
- Dospelí 3-4 čajové lyžičky
- Deti do 10 rokov 1 mokka lyžička denne
- Deti nad 10 rokov 2 čajové lyžičky denne
Kryštalizácia medu
Prečo med tuhne? Aj keď med stuhne, zachová si všetky dobré vlastnosti. Kryštalizácia je prirodzená a ide o dozrievanie medu. Ak vám med skryštalizuje, necháme ho vo fľaške nahriať vo vodnom kúpeli, maximálne pri teplote 40 stupňov, aby sa nezničili prospešné látky v mede. Je nevhodné dávať med do mikrovlnnej rúry.
Skladovanie medu
Med skladujeme na čistom, suchom a tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši. Nie pri teplote vyššej ako 20 stupňov.