Prospešný peľ
Peľ
Včelí peľ obsahuje viac výživných látok na kalóriu, ako akékoľvek iné nutričné prípravky. Preto je uvádzaný ako najkomplexnejšia potravina 21. storočia. Obsahuje veľa antioxidačných látok a preto je najväčší antioxidant, ktorý môžeme nájsť v prírode. Obsahuje antibiotiká, vitamíny, minerály, proteíny, aminokyseliny, enzýmy, sacharidy, zdravé tuky. Svojou výživovou hodnotou dodáva energiu, reguluje hladinu cukru v krvi a je účinný pri väčšej fyzickej a psychickej námahe.
Peľ obsahuje
- vitamíny skupiny B: B1 – tiamín, B2 – riboflavín, B5 – kyselina pantoténová, B6 – pyridoxín, B12 – potrebný na tvorbu červených krviniek, B3 – niacin , B7 – biotin, B9 – kyselina listová.
- ďalšie vitamíny: vitamín A (tzv. β–karotén, ktorý predstavuje provitamín A. Látku, z ktorej si naše telo ľahko syntetizuje vitamín A). Ďalej vitamíny C, D, E a K.
- minerálne látky: draslík, horčík, vápnik, meď, železo, kremík, fosfor, síra, chlór, mangán
- sacharidy: glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín
- tuky: esenciálne mastné kyseliny (linolová, linolénová a arachidonová)
- enzýmy: veľké zastúpenie rôznych druhov
- aminokyseliny: Včelí peľ je dokonca bohatší na proteíny ako akýkoľvek živočíšny produkt.
Využitie peľu v liečbe chorôb
- pri chudokrvnosti z nedostatku železa,
- pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze, pri srdcovo cievnych ochoreniach,
- pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev a ťažkosti s trávením,
- pri nechutenstve a úbytku hmotnosti,
- pri poruchách telesného a psychického vývoja,
- pri ochoreniach kože, kĺbov, očí,
- pri poruchách spánku a depresiách, vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6,
- pri hojení rán a poškodených tkanív,
- pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch,
- pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe.
- pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty,
- pri cukrovke – pomáha regulovať hladinu glukózy,
- pri dermatologických poruchách, napríklad vredoch, akné, ekzémoch, herpesoch,
- má omladzujúce účinky na bunky, a tým aj na celkovú kondíciu a výzor,
- odstraňuje z tela jedované látky,
- má antibakteriálne účinky
- významne znižuje hladinu cholesterolu
- pomáha pri liečení dýchacích ciest
- pri liečbe rakoviny, užíva sa ako multivýživný doplnok
- má vynikajúci účinok pri liečení nádchy, chrípky a vírusových ochorení
- zabraňuje vypadávaniu vlasov, zlepšuje ich vzhľad a rast
Náš včelí peľ pochádza priamo z našej včelnice a nie je žiadnym spôsobom upravovaný.
Skladovanie
Na tmavom, suchom mieste bez prístupu priameho slnečného svetla pri teplote do 10 °C. Odporúčame skladovanie v chladničke.
Užívanie:
Udržujúca dávka: 10 – 12 g za deň (jedna vrchovatá lyžička je 5 g)
Liečebná dávka: 20 – 24 g za deň
deti: 3-5 rokov: 6 g za deň, 6-12 rokov: 8 g za deň
Peľ odporúčame užiť ráno nalačno, môžete ho užiť aj počas jedla, nikdy nie večer alebo pred spaním. Doba užívania je 30 dní. Nasleduje prestávka, aspoň dva týždne. Odporúča sa užívať niekoľkokrát do roka, najmä v jesennom a zimnom období pri zvýšenom výskyte respiračných chorôb.
Príprava peľu
* rozdrvením peľu na prášok
* zaliatím peľu v pohári s vodou, asi 1 kávovú lyžičku v 1 dl vlažnej vody, džúsom, ovocnou alebo zeleninovou šťavou
* rozmixovaný s ovocím: s banánom, pomarančom, citrónom, mandľami, jahodami, avokádom